Waarom persoonlijke lening herfinancieren?

Op een zeker ogenblik kunt u er voor kiezen om een persoonlijke lening te herfinancieren. De rente op de financiële markt wijzigt nagenoeg constant waardoor er grote verschillen in kostprijs kunnen ontstaan. Dat verschil in kostprijs wordt meestal door een kredietnemer voor lief genomen, maar wanneer het verschil echt groot is kunt u er voor kiezen om uw lening opnieuw te laten evalueren. Wanneer blijkt dat u maandelijks heel wat geld kunt uitsparen is het zonder probleem mogelijk om uw persoonlijke lening te herfinancieren. Let wel, aan het herfinancieren van een lening zijn voorwaarden verbonden. Het is dan ook niet altijd zomaar mogelijk om een herfinanciering door te voeren. In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

Wat is herfinancieren?

Het herfinancieren van een persoonlijke lening houdt eigenlijk in dat de lening opnieuw wordt bekeken en terug wordt verder gezet aan een lagere, actuelere rente. Dit is vooral interessant voor kredietnemers die er voor hebben gekozen om gebruik te maken van een vaste rente. Bij een vaste rente is het immers zo dat deze niet stijgt en daalt naargelang de ontwikkelingen op de financiële markt. In een dergelijk geval bent u dan ook haast verplicht om een herfinanciering te doen wanneer u er voor wil zorgen dat de kosten op uw lening worden beperkt. Het herfinancieren van een persoonlijke lening is op zich altijd mogelijk, alleen kan het gebeuren dat er een bepaalde kostprijs voor in rekening wordt gebracht. Bij het herfinancieren wordt de bestaande kredietovereenkomst namelijk opengebroken om ze terug verder te zetten tegen nieuwe voorwaarden, of in ieder geval lagere kosten. Het is in een dergelijk geval dan ook altijd belangrijk om er voor te zorgen dat de kostprijs die u maandelijks uitspaart hoger is dan de kosten die u moet betalen. Is dat niet het geval, dan is een herfinanciering eigenlijk niet interessant.

Wanneer een persoonlijke lening niet herfinancieren?

Er zijn ook bepaalde situaties waarin het niet aangeraden wordt om een persoonlijke lening te herfinancieren. Eén van die situaties is wanneer er gebruik wordt gemaakt van een flexibele rente. In een dergelijk geval is het zelfs doorgaans niet eens mogelijk om uw persoonlijke lening onder de loep te nemen, want de rente is eigenlijk sowieso onderhevig aan de marktontwikkelingen. In een ander geval is het eveneens niet interessant om een persoonlijke lening te herfinancieren wanneer blijkt dat de kostprijs voor het herfinancieren op zich hoger ligt dan de kosten die u maandelijks uitspaart. In een dergelijk geval zult u zich dan ook moeten neerleggen bij het feit dat u tot aan het einde van de kredietovereenkomst iets hogere kosten zult moeten betalen. Dat is één van de risico’s die u loopt wanneer u er voor kiest om een persoonlijke lening met vaste rente af te sluiten.

Conclusie

Het herfinancieren van een persoonlijke lening is in bepaalde gevallen absoluut interessant. Wanneer de voorwaarden van de lening het toelaten kunt u op deze manier immers behoorlijk wat geld besparen. Aan de andere kant is dat niet altijd het geval. Aan het laten herfinancieren van een persoonlijke lening kunnen kosten verbonden zijn die niet zomaar in één, twee, drie goedgemaakt kunnen worden door het bedrag dat u iedere maand uitspaart. Wanneer u van plan bent om een persoonlijke lening te herfinancieren is het dan ook van het grootste belang om er de kredietvoorwaarden bij te nemen en na te gaan welke mogelijkheden u heeft en vooral wat die mogelijkheden u precies kosten. Alleen op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw herfinanciering echt interessant is.

Tags: